Lasagne med brie och lufttorkad skinka




Och så var regnet tillbaka och högsommarvärmen som bortblåst i mitt kära Uppsala!
Det är väl bara att kura ihop sig inomhus och njuta av en bra bok.
För att göra kvällarna med njutningsbara kan man ju också passa på att laga något riktigt gott och värmande till middag.
Jag vet inte hur det är med er men jag fullkomligt älskar lasagne, så härom dagen blev det en variant med brieost och lufttorkad skinka!


Lasagne med brie och lufttorkad skinka
4-6 port

Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 förp crème bonjour smaksatt crème fraiche schalottenlök & gräslök
100 g riven parmesanost
Salt & peppar

1 gul lök
1 burk skivade champinjoner
1-2 förp lufttorkad skinka
100 g brieost
ca 12-15 lasagneplattor

Stek löken och champinjonerna
Skiva brien i ca 3 mm tjocka skivor ca 3x3 cm stora skivor blir bra
Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet
Rör ner mjölken och låt koka upp så såsen tjocknar
Tillsätt crème fraichen och parmesanosten, späd ev. med mer mjölk om den är för tjock

Smaka av med salt och peppar (men tänk på att osten och skinkan bidrar med sälta)
Häll lite av såsen i en ugnsform
Täck med ett lager lasagneplattor
Häll på sås, lite stekt lök och svamp, strö över brieskivor och strimlor av lufttorkad skinka (dra isär skinkskivorna i lagom stora bitar med händerna)
Täck med ett lager plattor och upprepa tills allt är slut
Grädda enligt anvisning på lasagneplatte-förpackningen (oftast 200°C 20-30 min)


Foto: Tina