Kransekager

 

Har man spenderat barndomssomrarna på den skånska landsbygden kring Helsingborg (och därmed mycket nära färjan till Helsingör) så har man nog ganska starka minnen av danska bakverk, eller vad tror ni? Så är det i alla fall i min mammas fall, och lagom till hennes 60-års kalas kom jag på att hon gillar danska Kransekager, så jag svängde ihop en sats för att överraska henne.

Kransekager består egentligen bara av tre saker: mandelmassa, äggvita och citronskal. Och så kristyr ovanpå såklart! I originalreceptet ska man sjuda smeten tills den tjocknar och sedan forma kakorna av avsvalnad smet, men jag gjorde en egen snabbvariant istället och tillsatte ett par deciliter vetemjöl istället för att stå och slabba på spisen.

Personligen tycker jag inte om mandelmassa, så det här var nog en av de få gångerna jag inte åt av det jag bakade. Ok, jag tog en tugga på kalaset och smög sedan ner resten till en släktings hund som passande nog låg och lurade under bordet...

 

Danska Kransekager
ca 30-40 st

500g Mandelmassa
1 äggvita
rivet skal av en citron
ca 2-3 dl vetemjöl

 

Riv mandelmassan och vispa den tillsammans med äggvita och citronskal till en tjock slät smet
Tillsätt mjölet lite i taget tills degen går att hantera men fortfarande är lite kladdig
Dela degen i 4 delar och rulla varje del till lite tjockare än fingertjocka längder
Nyp till degen på ovansidan så längderna blir trekantiga
Skär degen i ca 6-7 cm långa bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen i ca 15 min tills de har fått färg, men de ska fortfarande vara mjuka inuti
Låt kakorna svalna helt och dekorera sedan med tjock kristyr (mycket florsocker utblandat med lite vatten eller helst äggvita), gärna färgad i olika färger.

 

Foto: Tina