Äppelpaj

 


Även om vi bor mitt i Uppsala har vi aldrig långt till fruktträd, efersom båda föräldraparen har diverse bärbuskar och fruktträd och på gården har vi ett par plommonträd från vilka vi boende får en riklig skörd varje år. Senaste fruktlasset blev en kasse äpplen från Eriks föräldrar, och självklart måste man väl baka paj på några av dem, eller hur?
Min äppelpaj är en klassisk smulpaj med havregryn för lite extra crunch och fyllningen med kanel får lite kolasmak av muscovadosocker.


Äppelsmulpaj

8 bitar

500 gram äpplen, skalade och skurna i sockerbitsstora bitar
3 msk ljust muscovadosocker
1 tsk kanel

150 g smör
4 msk socker
2 dl havregryn
1½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225°C
Rör ihop ingredienserna till smuldegen
Blanda äppelbitarna med kanel och socker
Lägg fyllningen i en pajform, täck med smuldeg
Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min

 

Foto: Tina