Upplandskubb

 
 
 
Det här receptet är inget för veklingar, er med ont om tid och tålamod och dessutom kräver det specialredskap som kan hittas på loppisar eller hos äldre släktingar. Men om ni tar er tid kommer ni få fram det absolut godaste julbrödet som finns! För många där ute är det inte jul utan vörtbröd, något som jag aldrig har förstått - för mig är det är inte jul utan upplandskubb!
 
Upplandskubb är ett sirapssött rågbröd med fast och lite seg konsistens, lite som kavring eller danskt rågbröd, och det tillagas genom att man lägger degen i en smord mjölkhink (den raka sorten som inte smalnar av upptill, kan hittas på loppisar) som sedan tätas med bakplåtspapper och en plastpåse och placeras i en stor gryta sjudande vatten där den kokas i ca 4-5 timmar.
Går något fel så det kommer in vatten får man en degklump med en stor grop i mitten men går allt som det ska så får man en hög "kubb" av fint gott bröd!
 
Både receptet och attiraljerna har jag ärvt av min nu döda farmor som gjorde det här fantastiska brödet varje jul. Och en jul när jag var runt 15 bad jag om att få vara med och se hur hon gjorde. Något jag aldrig glömmer var att se hur den robusta lilla tanten på 95+ stod och slog degen för hand i en bunke, fick exakt rätt konsistens bara på fingertoppskänslan och lyckades få fram detta fantastiskt goda bröd! 
 
 
Upplandskubb
1 st
 
4 dl vatten
2 dl sirap
50 g jäst
½ tsk salt
250g rågmjöl (fint eller grovt är valfritt)
200g rågsikt
350g vetemjöl
ca 1msk smör till pensling
 
Värm vatten och sirap fingervarmt och blanda i jästen och saltet
Tillsätt rågmjöl och rågsikt och blanda till en jämn smet
Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg
 
Smält smöret och häll det i hinken
Pensla smöret noga på hinkens insida hela vägen upp på kanterna, insidan av locket och skarven mellan lock och flaska.
Mjöla insidan av hinken
Lägg degen i hinken och låt den jäsa med locket på i ca 2 timmar (går även att kalljäsa över natt och koka på morgonen)

Tillslutning av hinken:
Vik till en bit smörpapper (remsa) och vik den runt locket.
Knyt fast locket på hinken.
Klipp upp en plastpåse och bind fast den runt locket så att inte fukt tränger in i flaskan.

Fyll grytan med ca 5-7 cm vatten och koka upp
Placera hinken i grytan och koka på svag värme i 5 timmar
 
Stjälp upp kubben och vira in den i ett par handdukar, låt den svalna och ligga invirad i ca 1 dygn innan dne skärs upp.
 
Upplandskubb är supergott med smör, julskinka och senap på, eller rödbetssallad, eller min favvo - smör och Kvibille cheddar!
 
Foto: NyTinat
 
 
 

Kommentera här: