Tex-Mex pulled pork

 


Jaaa! I did it!
Sist jag skrev om pulled pork så beklagade jag mig över omöjligheten att hitta ett recept som är lika gott som den Pulled Pork man kan köpa på Primaten i Uppsala.
Jag absolut avskyr BBQ-sås i alla dess former och blir lika besviken varje gång något recept behöver det. För mig är det för sött och sliskigt helt enkelt - som att ersätta krossade tomaterna med ketchup i köttfärssåsen.
Vad är det då jag gillar med Primatens pulled pork? Jo, den smakar inte sött utan bara kryddigt och gott, lite texmex-aktigt faktiskt. Vänta nu, texmex? Som i taco? Tacokrydda kanske skulle funka som kryddning. Varför inte bara gå back to basic utan en massa rub, sås, öl, juice och annat?

Så härom helgen var det rea på fläskkarré igen så jag bestämde mig för att den här gången ska det gå!
Sagt och gjort, fläskkarré och en påse tacokrydda inhandlades och lite mumsiga grönsaker som tillbehör.
Och tror ni inte det funkade? Jag har aldrig varit så chockad och nöjd med ett recept!

Nu vill jag inte skrämma livet ur alla er som undviker socker (för ja, jag vet att det är galet mycket i köpt tacokrydda), lösningen är gör er egen krydda!

Hemmagjord tacokrydda:
2 msk lökpulver
1 msk chilipulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt


Texmex pulled pork

ca 1-1½ kg benfri fläskkarré
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 påse/sats tacokrydda
3 dl vatten
lite smör eller olja till stekning

Tillbehör (den här gången)
Tortillabröd
Avokado
Sallad gurka tomat och majs
Tacosås
Creme fraiche

OBS! Det här receptet kräver en stekgryta som tål ugn!
 
Sätt ugnen på 125°C
Skär fläskkarrén i 4-6 bitar
Bryn bitarna runt om i lite smör eller olja direkt i stekgrytan
Skala lök och vitlök
Klyfta löken och lägg ner den bland köttet
Lägg i vitlöksklyftorna
Häll över tacokrydda och vatten, låt koka upp
Sätt på locket på grytan och ställ in den i ugnen
Låt puttra i ca 5 timmar, man kan vända på köttet då och då
Köttet är klart när det går att dra isär köttslamsorna med ett par gafflar
 
Servera enligt eget tycke och smak, tillbehören ovan är ett förslag
 
 
Foto: NyTinat
 
 

Kommentarer:

1 Ann Sofi Matsafari:

Pulled pork har blivit någon form av söndagstradition här hemma. Det är ju så himla gott:)

Kommentera här: