Glasstårta med hasselnötsmaräng

 
 
Det här är faktiskt en tårta som har några år på nacken, jag gjorde den nämligen till Eriks födelsedag 2013.
Hans önskemål på födelsedagstårta det året var "typ som en schwartzwald fast med glass". Ok, nån sorts nötmarängbotten, glass emellan, grädde utanpå och chokladbitar? Jajemen det var vad det fick bli! Jättegod tårta blev det (säger jag som inte gillar vanliga tårtor, men älskar glass). Precis lagom söt, lagom mycket grädde och lagom jobbig att göra. Sedan att den blev lite sned är inget jag bryr mig om - raka, höga, perfekta tårtor har jag aldrig lyckats med, det får nån annan specialisera sig på!
 
Det roliga den här gången var att jag lade ihop den i svärföräldrarnas kök och Erik tog bilder under tiden - vilket ger lite mer action till instruktionerna än i mina vanliga inlägg!
 
 
Glasstårta med hasselnötsmaräng
ca 8 bitar
 
Till bottnarna:
2 dl hasselnötskärnor (ca 130g)
2½ dl florsocker
4 äggvitor
 
Övrigt:
3 dl vispgrädde
1-1½L vaniljglass (vi använde de som säljs i ½L-block)
Noblesse eller liknande chokladplattor
Hyvlad choklad (hyvla med tex en potatisskalare så får man fina spån)
 
Bottnarna kan förberedas dagen innan.
Sätt ugnen på 175°C
Rosta hasselnötskärnorna i en torr stekpanna, häll upp dem på en ren kökshandduk och skaka/gnugga bort skalen.
Låt dem svalna
Mal dem eller kör dem i matberedare till en pulvrig konsistens
Vispa äggvitor och florsocker till en hård marängsmet
Vänd försiktigt i hasselnöterna
 
Markera 3 lika stora cirklar, ca 20 sm i diameter på bakplåtspapper
Fyll cirklarna med marängsmet
Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 10 min tills de börjar bli gyllene
Lossa dem försiktigt från bakplåtspappret och låt dem svalna helt innan tårtan läggs ihop
 
Montering:
 
Vispa grädden
Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat
Skär ett glassblock i ½ cm tjocka skivor
Täck bottnen med glass
Lägg på en till tårtbotten och upprepa
 
 
 
 
Lägg på en till tårtbotten
 
 
 
 
 
Lägg på mer glass
 
 
 
 
Täck sedan hela tårtan med vispad grädde
 
 
 
Dekorera med chokladplattor på sidorna och hyvlad choklad på toppen
 
 
Servera genast!
 
 
 
 
 
Foto: Erik
 
 
 

Kommentarer:

1 Anonym:

åh va gott de lät :)

2 JUNITJEJ:

Vad den ser god ut!

3 livet med Asperger och kronisk smärta:

mumms

4 Emilia:

Åh sinnes va gott!

5 Anna Holm:

Oh my! ser fantastiskt ut!

6 Sanna Preifelt:

Hej tjejen!
Du är ju galet duktig på det här, omnomnom vad gott det ser ut. Jag älskar att baka men är absolut inte sådär duktig. och vad kul att någon har intresse för att fotografera dina underbar skapelser.

Jag håller på att dryga ut min portfolio när det kommer till logotyper och bloggdesigner, tänkte höra om du var intresserad som försökskanin? :) Just nu jobbar jag mycket med vattenfärg och väldigt ljusa och fräscha bloggar :)

7 Sabina:

Gud så smarrigt, vad duktig du är. Och med din noggranna beskrivning kanske till och med jag skulle lyckas med detta! ;)

8 Rebecca:

OHHH Vad gott!

9 Karin:

FY FAN vad gott det där lät!!

10 Citroncest - matblogg från Italien:

Åh, den ser så där krispig och samtidigt mjuk ut - precis som man vill att en glasstårta ska vara!

11 Iz:

Ser jättegott ut

12 Lovisa Wallin:

Vilken härlig blogg du har! en massa roligt och gott, här kikar jg in igen!

Kommentera här: