Happy birthday to me!

 
 
 
Lite sent inlägg kanske eftersom jag firade min 29:e födelsedag förra helgen, men det är inte alltid man har tid att blogga på direkten!
Hur som helst vi börjar med det viktigaste - tårtan. Ni som har följt bloggen en längre tid har nog lagt märke till att jag inte gillar vanliga tårtor med bottnar och grädde. Avskyr är ett starkt ord, och jag äter av artighets skull om jag blir bjuden (har t.o.m. blivit positivt överraskad en och annan gång) men till min egen födelsedag blir det aldrig någon vanlig tårta!
Vad jag har bjudit på de senaste åren hittar ni under kategorin Tårtor här till höger.
 
Årets kreation blev en slags halvfrusen marängtårta med ananasmousse. Egentligen skulle det vara passionsfrukt istället för ananas men det hade gått åt så hiskeligt många passionsfrukter så jag orkade inte. Och jag var för sent ute att beställa passionsfruktspuré från Strössel och annat så det fick bli en burk krossad ananas istället.
Grundreceptet är från en amerikansk hemsida, vilket gör att måtten är lite udda och tårtan blev ganska söt, så om man vill kan man dra ner på sockret i moussen!
 
Jag halverade satsen eftersom originalreceptet var för 8-10 pers och vi bara var 5, så det går utmärkt att göra större sats!
 
 
 
 
Halvfrusen marängtårta med ananasmousse
4-5 bitar
 
Marängbottnar:
3 äggvitor
1,18 dl (106 g) socker
 
Fyllningarna:
56g smör
1/4 tsk majsstärkelse
0,88 dl (80g) socker (kan minskas efter smak)
1 ägg
3 äggulor
0,88 dl mixad hackad ananas (köp krossad ananas och kör till så puréad det går i matberedare, mixer eller liknande)
1 3/4 dl grädde
 
Sätt ugnen på ca 135°C
 
Rita 3 st rektanglar 7 x 17 cm med en blyertspenna på baksidan av ett bakplåtspapper
Vispa äggvitorna till mjuka toppar
Vispa in sockret lite i taget, fortsätt vispa tills hårda toppar bildas
Bred eller helst spritsa ut marängen i de ritade rektanglarna
Grädda mitt i ugnen i ca 45 min
Låt svalna innan de försiktigt pillas loss från pappret (att pensla med lite vatten på baksidan kan hjälpa om de sitter fast)
 
Smält smöret tillsammans med majsstärkelse, fruktpuré och sockret tills sockret löst sig
Vispa äggulor och ägg fluffigt, häll den varma fruktblandningen försiktigt ner i äggblandningen under konstant vispning
Häll tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm försiktigt under konstant omrörning tills smeten tjocknar
Häll omedelbart tillbaka blandningen i bunken och kyl den
 
Vispa grädden till hårda toppar, lägg undan 0,80 dl grädde i en liten skål i kylen
Vänd ner 2 dl vispad grädde i fruktsmeten och blanda ordentligt (1)
Vänd ner 1/2 dl mousse i resterande grädde och blanda (2)
 
Montering
 
Jag klädde en skärbräda med aluminiumfolie och använde som serveringsfat
Lägg en av marängbottnarna på fatet, täck med moussen markerad med (1) ovan
Lägg på en marängbotten och täck med den vispade grädden
Lägg på den sista marängbotten och täck med moussen markerad med (2)
Ställ tårtan i frysen i minst 3 timmar (jag hade den över natten)
Ställ tårtan i kylen en timme innan servering
 
 
Foto: NyTinat
 
 
 
 
 
 
#1 - - Ann Sofi Matsafari:

Grattis i efterskott:)