Färgglada pusselkakor

 
 
Mördegskakor måste vara bland de godaste som finns. Frasiga kakor med enkla smaker och möjliga att variera i oändlighet med olika form och dekorationer. Brysselkex brukar vara en stående punkt på kakfatet vid födelsedagar, men den här gången när Eriks systerson hade namngivningskalas så ville jag göra en mer barnslig variant. I skåpet hade jag ett pusselbitsformat kakmått som jag köpt här och hoppats få en anledning att prova. Så det blev kavlade mördegskakor i form av pusselbitar doppade i färgat socker (använde Wiltons pastafärger för att få juveltonerna).
 
Problemet med kavlade kakor är att de har en tendens att bli hårdare och hårdare ju fler gånger man har knådat och kavlat ut degen, men ett trick jag lärde mig av min mormor är att aldrig kavla ut hela degen utan hela tiden blanda resterna från den förra kvalingen (det som blir över när man stuckit ut sina kakor) med ny fräsch deg.
 
Till ca 30-40 kakor behövs:
200g smör
4½ dl vetemjöl
1½-2 tsk vaniljsocker (beroende på hur stark vaniljsmak man vill ta, jag tar 1½ tsk)
1 dl Socker
 
Till dekoration:
Ca ½ dl socker för varje färg
karamellfärg i olika färger
 
Lättaste sättet att få jämn färg på sockret är att vispa det med elvisp tillsammans med färgen
Häll upp färgat socker i skålar så blir det lättare att doppa
 
Blanda samman ingredienserna till en deg, vill den inte gå ihop så tillsätt någon matsked kallt vatten.
Dela degen i tre delar, kavla ut den första till ca 4-5mm tjocklek
Ta ut kakor med måttet och doppa dem i färgat socker. Tryck till ordentligt så det fastnar ett rejält lager. 
Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper. 
Samla ihop degresterna och blanda med minst lika stor mängd färsk deg från de två kvarvarande bitarna. Upprepa proceduren tills all deg är använd.
 
Grädda kakorna i 175°C mitt i ugnen i ca 10-15 min tills de börjar få färg i kanterna.
 
 
Foto: NyTinat
 

Kommentarer:

1 Frida G Svensson:

dessa kakor är helt fantastiska! perfekta för ett barnkalas ju!

Kommentera här: